Doboktatás gyerekeknek

Doboktatás gyerekeknek

Kedves Szülő! 

Ha gyermeked otthon a berendezést arra használja, hogy valami összefüggő ritmust csaljon ki belőlük, akkor jó úton halad a dobos pálya felé! Tudom, ez riasztóan is hathat Rád – főleg, ha kapásból a jogi egyetemet képzelted el neki- , de nem kell megijedned, mert a hangszertanulásnak számos olyan előnye is van, amely az iskolában és a hétköznapokban is a gyermek segítségére lesz. 

Pár gondolat a dobolás hatásairól:

A zene a gyermeki fejlődés területein fontos szerepet játszik intellektuális, szociális, érzelmi, motorikus, nyelvi, sőt az általános műveltségi szinten is. A Dél-Kaliforniai Agy- és Kreativitás Intézet 2016-os tanulmánya szerint a gyermekkori zenei élmények felgyorsítják az agy fejlődését, különösen a nyelvtanulás és az olvasási készségek területén. Az amerikai Nemzeti Zeneművészeti Alapítvány szerint a hangszereken való játék javíthatja a matematikai készségeket, valamint az olvasás- és íráskészséget.

Bill Matney zeneterapeuta szerint a dobolás kiváló terápiás eszköz is lehet, hiszen gyakran szükséges hozzá az együttműködés, így javulnak a szociális készségek és a kommunikáció. A különféle dobolási technikák más és más finom- és nagymotoros képességeket fejlesztenek. Ezek mellett a dobleckék kiszolgálják a gyerekek emocionális és kognitív szükségleteit is, hiszen egyrészről a dobolás által biztonságosan kifejezhetik az érzéseiket (pl. harag), másrészt a dobolás nagyfokú odafigyelést, impulzus kontrollt és döntéshozási képességeket is igényel.

Hogyan tanítom a gyerekeket? 

Ha azt gondolod, hogy már a második alkalommal a gyerek orra alá dugom a kottát, tévedsz. Nem fogom. 
Elsődleges célom, hogy zenei élményt szerezzek neki. Szeretném, ha a dobolást szívből megszeretné. 
A gyerekek oktatására külön tanmenetet alakítottam ki.
A kisebbek hamarabb elfáradnak, ezért velük kezdetben 45 perces órákat tartunk játékosan, gyerekdalokkal és versekkel tanulva meg az alapvető ritmusokat az élménypedagógiára építve. Ilyen alapok után sokkal könnyebben tanulják meg a kottaolvasást-írást a későbbiekben. 
A nagyobbakkal is az élménypedagógiára építek, de náluk már figyelembe veszem az első műfaji hatásokat. Náluk már az is a célom, hogy kiszélesítsem a zenei látókörüket, megismertessek más műfajokat és segítsek a saját zenei útjukat megtalálni. 

A közös tanulási útunkon figyelembe veszem az egyéni képességeket, a gyermek terhelhetőségét és azt is, hogy a gyerekeknek is lehet jobb napjuk és rosszabb. 
Szeretném elérni, hogy az otthoni gyakorlást a gyerek ne egy plusz házi feladatnak érezze, hanem Ő akarjon leülni gyakorolni. 

 

 

Egyenlőre nem kell jóslatokba bocsájtkozni, hogy a gyerekből végül hivatásos dobos lesz-e vagy sem. A zene szeretete, megismerése, a hangszeres játék csak a gyerek előnyére válhat!

A dobolni vágyó gyerekeket 7 éves kortól várom! 


Hívj a 06 20 544 25 07-es telefonszámon vagy írj a zsoltszebeledi@gmail.com e-mail címre. Keress bizalommal!